Goedemorgen…. vandaag een inspiratie foto van deze week.

Wat een bijzondere tijd is het nu. Alles gaat anders en de wijzigingen volgen zich in rap tempo op. Het is een tijd van aanpassen, flexibel zijn en reageren. Hoe reageer je in tijden zoals deze? Primair ga je naar je reptielenbrein toe en dan heb je de flight, fright en freeze modus en die komen uit het autonome zenuwstelsel. Autonoom betekent zelfstandig. We hebben geen controle over dit zenuwstelsel. In de genoemde situaties heb je geen controle over het tijdstip waarop het autonome zenuwcentrum in werking treedt. Volgens hulpverleners komt dit zenuwstelsel in actie in de volgende situaties:

  1. Een situatie waarin je jezelf moet verdedigen en/of zelfs tot driest aanvallen komt (fight of vechten).
  2. Een situatie waarin angst en gevaar overheersen, en je dit probeert af te wenden (fright of angst).
  3. Een situatie waarin je niets anders kan doen dan een goed heenkomen zoeken (flight of vluchten). (bron: “Over de rooie” van Jan Bernard e.a.)

Welke modus kies jij? Ben je er bewust van je primaire reactie? Vind je er iets van? Kun je dingen in perspectief zien? Geeft het je rust? Of brengt het juist onrust? Wat zijn je kaders? Kun je het gevoel delen? Wat brengt het jou? Wat zijn je handvaten? Besef je dat je initieel geen controle hebt over je reactie? Kun je daar afstand van nemen en de rust bewaren? Wees daarom niet te streng voor jezelf en zie het ook als een periode waar je veel inzicht krijgt over jezelf in spannende tijden. Blijf in gesprek gaan. Met jezelf en met je omgeving (daar waar het kan).

Donkere wolken in kleur bij zonsondergang

Geniet van het proces.

Een zonnige groet en veel inspiratie plezier.

Susan

Coachpraktijk Mozaïektuin

Mijn praktijk ligt aan de rand van Groningen tegen een natuurgebied aan. Ervaar de rust en ruimte in mijn praktijk. Graag nodig ik je uit in mijn praktijk zodat we in gesprek kunnen gaan wat ik voor je kan betekenen. Met zonnige groet Susan ​