De spar als symbool voor kerst
De donkere dagen voor kerst

Over 2 weken is het kerstmis. Deze periode zit vol met oude en nieuwe symboliek. Een mooi voorbeeld is de kerstboom. De kerstboom is een spar of naaldboom die wij elk jaar versieren met ballen, lampjes, slingers en snoepgoed.

Wat is de oorsprong van kerst

De oorsprong van deze traditie komt vermoedelijk uit de Germaanse tijd. Groene bomen stonden symbool voor de eeuwigheid, vruchtbaarheid en goddelijkheid. De dennenboom blijft het jaar door groen en werd daardoor symbool voor de eeuwigheid omdat de boom altijd groen blijft. Om de korte dag van het jaar, midwinternacht werd dan door de Germanen een groene boom (meestal midden in het dorp) neergezet. Deze werd dan versiert met appeltjes en andere attributen, die het eind van het seizoen en het begin van het nieuwe seizoen inleidden. Lees hier meer over de historie van de kerstboom.

Lichtpuntjes

De Christenen namen deze traditie rond de zestiende eeuw over en verbonden het midwinternacht feest inclusief dennenboom, met de geboorte van Jezus Christus. Volgens de katholieke kerk staat de driehoekige vorm van de dennenboom symbool voor de heilige drie-eenheden: de vader, de zoon en de heilige geest. Pas rond 1800 werden er kaarsjes in de boom gezet en de appeltjes zijn in de loop der tijd vervangen door kerstballen, slingers en andere figuurtjes.

Wat ga jij doen aan de kerstsfeer in huis?

Neem jij een kerstboom in huis dit jaar? Neem je dan een echte spar of dennenboom? Wat betekent het kerstfeest voor jou? Hoe versier jij je huis of tuin? Heeft voor jou de kerstboom een symbolische betekenis? Ga je alleen versieren of doe je dat als gezamenlijke activiteit met familie of vrienden? Wat doet dit proces met jou? Welke persoonlijke tradities heb jij? Of heb je gezamenlijke tradities met je gezin, familie of vrienden? Wat betekent dat voor jou? Hoeveel waarde hecht je aan je tradities?

Geniet samen van deze mooie periode.

Met zonnige groet

Susan

Leer meer over de symboliek in foto's

Een gratis online cursus Mindful Fotografie. Kijk anders naar je foto's en leer wat de verborgen symboliek je te vertellen heeft.

Coachpraktijk Mozaïektuin

Mijn praktijk ligt aan de rand van Groningen tegen een natuurgebied aan. Ervaar de rust en ruimte in mijn praktijk. Graag nodig ik je uit in mijn praktijk zodat we in gesprek kunnen gaan wat ik voor je kan betekenen. Met zonnige groet Susan ​