Coaching methodes

In mijn rugtas zitten er een scala aan methodes en oefeningen die ik toepas op wat jij op dat moment nodig heb. Het kan zijn dat we ondersteuning nodig hebben van het lichaam door Bach Bloesem druppels of dat we de natuur nodig hebben in een korte buitenoefening of wandeling. Creativiteit door tekenen, mozaïek of fotografie kan je helpen om door een aantal taal barrières te komen. Ik werk  op een intuïtieve en holistische manier van coaching, altijd met jouw ontwikkeling in mijn gedachte.

Als je naar huis gaat, krijg je altijd een paar oefeningen mee om het geleerde tijdens het consult meteen toe te passen in de praktijk, om verder uit te diepen of te experimenteren.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we ontdekken wat je in een coach traject zou willen bereiken en /of wat je wens is om mee aan de slag te gaan. Daarmee onderzoeken we of je bij mij op de juiste plek bent voor je zoektocht en of er een wederzijdse klik is.

Hieronder beschrijf ik welke tools ik in mijn rugtas heb. Denk aan thema’s of methodieken als:

 • Paardencoaching
 • Talenten ontdekken
 • Loopbaan
 • Natuurlijk coachen
 • Wandel coaching
 • Systemisch werken
 • Online Coaching
 • Fotografie Coaching
 • Creatief Coaching
 • Mozaïek Coaching
 • Mindfulness
 • Coaching met ondersteuning van Bach Bloesemtherapie
Lees verder om te zien wat deze thema’s en/of methodes inhouden. 

Talenten ontdekken

Loop je vast in je werk? Vind je het werk niet meer leuk? Wil je wat anders, maar je weet niet in welke richting? Zit er meer in je dan dat eruit komt? Ben je door een burn-out of ziekte vergeten waar je kwaliteiten zitten? Of wil je andere kwaliteiten aanboren? Ben je op zoek naar hoe je van je passie je beroep kunt maken?

Door middel van waarderend coachen gaan we erachter komen waar je kernkwaliteiten liggen en wat je wensen en dromen zijn voor je werkende toekomst.  Door het kernkwadrant kaartspel van Offman of door de DISC talenten en/of Drijfveren analyse kun je bijvoorbeeld snel in kaart hebben waar je kwaliteiten liggen, wat daarbij je valkuilen zijn, je ontwikkelingspunten en je allergie. En je ontdekt daarbij dat je hierin kunt spelen en navigeren. Dat valkuilen en allergieën ook tools zijn, in plaats van irritatie punten. 

Paarden Coaching

Met paardenkracht en wijsheid tot inzicht komen.

DJ en Wesley kunnen jou helpen om verder tot inzicht te komen en een stap te maken naar jouw volgende doel, wens of stip op de horizon. Paarden spiegelen direct en geven jou snel het geleerde inzicht terug. Ze zijn vergevingsgezind en kijken niet wat er aan de buitenkant afspeelt, maar spiegelen jouw innerlijke strijd of halen jouw innerlijke wijsheid naar boven. 

Wil je dit graag ervaren? Je kunt een losse sessie paardencoaching doen, je kunt een volledig paardencoachtraject aangaan of een coachingstraject waarbij paardencoaching een onderdeel is van het geheel. Alles op maat voor wat jij nodig hebt om verder te koen. 

Coachpaarden bij zonsondergang

Natuur in coaching

Door alleen al maar in de natuur te zijn, gaan we ons al beter voelen. De heling die van de bomen, buitenlucht en beweging komt is natuurlijk is gemakkelijk toepasbaar. 

Tijdens wandelingen geeft de natuur veel ruimte voor reflectie. Maar ook mooie metaforen kunnen je opeens een helder inzicht geven. Hoe snel loop je? Welke zintuigen staan aan? Welke raken snel overprikkeld? Pak je het liefst de grote overzichtelijke paden, de kleine kruip-door-sluip-door routes f het liefst van het pad af.. zelf het pad maken? 

De natuur zorgt ervoor dat je sneller uit je hoofd komt en weer in contact met je lichaam en je zintuigen. 

Online Coaching

Heb je het erg druk? Heb je geen tijd om naar een coach te rijden? Heb je geen auto, maar loop je wel vast in je werk? Vind je het werk niet meer leuk? Wil je wat anders, maar je weet niet in welke richting? Zit er meer in je dan dat eruit komt?

Dan kun je het coachtraject online via zoom en thuisopdrachten doen. Het sluit dan flexibel aan bij je behoeftes en kan zo een  uitkomst bieden. Hierdoor ben je geen tijd kwijt aan reizen en kun je de contactmomenten flexibel inplannen.

Een online coaching doen we een 6-tal sessies. Het is wel wenselijk (niet noodzakelijk) om het eerste intake gesprek fysiek te doen. Daarna kunne de vervolgsessies online plaatsvinden.  Deze worden gecombineerd met schrijfopdrachten of creatieve opdrachten. Via de schrijfopdrachten en creatieve opdrachten kun je sneller en directer naar de kern van het probleem gaan.

Fotografie coaching

Fotografeer je graag? En wil je gecoacht worden? Lijkt het je leuk om op een andere manier naar jezelf te kijken? Fotografie gaat over kaderen. Hoe en wat je kadert kan onbewust veel prijsgeven. Het onderbewuste kan boodschappen doorgeven als je tekent, schildert, of fotografeert door je tekenen, schilderen, maar ook door fotografie. Je onderwerpen, je kaders, het inzoomen of het kleurgebruik.

Wat je fotografeert, wat je in dat kader zet, welke onderwerpen, inzoomen of landschappen, kleuren of metaforen. Alles heeft een betekenis. De vraag is, wat betekent het voor jou? Samen kunnen we dat ontdekken. Per sessie neem je een zelfgemaakte foto mee die veel voor je betekent. In combinatie met je coachvraag kunnen we dan ontdekken wat het voor je betekent en wat je onbewuste jouw duidelijk wil make

Mozaïek coaching

Wil je graag iets creëren tijdens een goed gesprek, ben je even je richting kwijt in je leven of heb je moeite om je woorden te vinden als je over je gevoelens praat? Dan is een mozaïek coachings traject wel wat voor je.

Tijdens een coachtraject creëer je  meteen een prachtig werkstuk. Dit proces is een onderdeel van creatieve therapie coaching. Hiermee kom je door een creatief proces gemakkelijk en dieper tot je gevoelsleven.

Werken met mozaïek is een effectief middel als je moeite hebt om over je gevoelens te praten, of te voelen. Hoe je te werk gaat, het ontwerp proces en de symboliek van kleuren, materialen en beeldwerk kunnen allemaal een ingang zijn die het onbewuste je aan kan geven als hint. Samen kunnen we die gaan ontrafelen in combinatie met je ontwikkelvraag. En je houdt er een mooi kunst werk aan over die je altijd blijft herinneren aan je ontwikkelproces en de stappen die je hierin gemaakt hebt.

Mindfulness in coaching

We leven in een prikkel rijke omgeving. Door de smartphones zijn we altijd bereikbaar voor geliefdes, kinderen, vrienden, buren en collega’s. Het nieuws is altijd binnen handbereik en we zijn teleurgesteld als er niet binnen 1 dag niet op onze mail is gereageerd. 

Zijn we nog wel aanwezig in het moment? Of zijn we alleen maar bezig met het verleden (wat er beter kon) of de toekomst (wat er beter kan of bijvoorbeeld de volgende afspraak). Daardoor vergeten we dat de tijd die we nu doormaken, die we nu ervaren maar 1x voorbij komt. Daarna is het moment voorbij. Het is zonde als we deze momenten onbewust meemaken. Op die dagen vliegt de tijd uit onze handen. Omdat we dan niet in het Nu zijn. Maar ergens anders.

Tijdens de coaching passen we meerdere mindful technieken toe. Om je in het klein te leren om met aandacht te leven, bewust te ervaren en zo meer betekenis te geven aan het heden.

Coachen met Bach Bloesemtherapie

Emoties kunnen letterlijk in je vel gaan zitten. Denk aan tandenknarsen, stijve nek, last van de onderrug en hyperventilatie. Als je de balans kwijt bent, kun je deze herstellen door aandacht te geven aan de emoties door een coachgesprek en je lichaam een boost te geven met Bach Bloesem druppels.

Deze methode is gebaseerd op het werk van dokter Edward Bach in de jaren 30 van de vorige eeuw. Deze holistische manier van werken met de natuur is ondersteunend voor het coachen. Het kan ervoor zorgen dat je weer beter in contact kan komen met je lichaam en dat de verbinding weer in balans kan komen. 

De 5 functies van de Coaching Monitor:

 1. Monitoren: in een continu proces kan de coach samen met de cliënt het coachtraject monitoren en bijsturen. Zit er voortgang in het traject? Worden de gestelde doelen gerealiseerd?
 2. Meten, evalueren en rapporteren: de doelen van de cliënt worden in de startfase van het coachtraject gekoppeld aan (gevalideerde) vragenlijsten. Tijdens en na afronding van het coachtraject worden deze doelstellingen gecheckt, ook met behulp van dezelfde vragenlijsten. De cliënt heeft de mogelijkheid om deze zelfevaluatie met 360-graden feedback of peer-feedback te combineren. Hieruit volgt een persoonlijke rapportage.
 3. Professionele ontwikkeling als coach: de evaluatie van cliënt en coach zijn vastgelegd in een digitale omgeving. Als coach bouw je zo heel gemakkelijk een portfolio op, dat inzicht geeft in je eigen werkwijze en mogelijkheden om je verder te bekwamen als professionele coach. Je kunt de evaluatie per cliënt ook gebruiken voor jouw EIA-(her-)certificering.
 4. Wetenschappelijk onderzoek: alle ingevulde vragenlijsten worden anoniem gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar de succesfactoren van coaching.
 5. Benchmark Nederlandse coachmarkt: de resultaten van de vragenlijsten worden ook gebruikt om ontwikkelingen in de coachbranche te benchmarken.

De Coaching monitor

Tijdens het traject maken we gebruik van de Coachingmonitor van de NOBCO. Dat is een evaluatie online tool die:

 • geeft inzicht geeft in de voortgang van een coachtraject;
 • biedt de mogelijkheid om tijdig bij te sturen;
 • biedt 360-graden feedback en peer-evaluaties;
 • levert een visuele eindrapportage van de behaalde resultaten.

Wil je nog meer inforamtie?

Plan hieronder een gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Maar wil je alvast weten wat de kosten zijn? Bekijk alvast de tarieven voor een individueel coachgesprek of een traject en of er voor jou eventueel een vergoeding is vanuit de zorgverzekeraar

MAAK NU EEN AFSPRAAK

Voor een gratis kennismakingsgesprek

Wil je meer weten over een coachingstraject of wil je een individueel traject en heb je daar een vraag over? Neem dan vrijblijvend contact met mij op zodat ik antwoord kan geven op jouw vraag.

Ben je er klaar voor?

Dit formulier vraagt om u om uw naam en e-mail adres zodat ik met u kan communiceren.